Jan Mostert

 Biografie

Jan Mostert (1957) volgde opleidingen voor bouw-en onderhoudstimmeren, meubelmaken, liep stage in de hout- scheepbouw

 en deed een opleiding voor docent handvaardigheid aan de academie voor beeldende vorming.

 

Na een periode als meubelmaker en timmerman besloot hij zich toe te leggen op het maken van beelden. Vanaf begin jaren 90 exposeert hij op zeer diverse locaties, variërend van galeries en musea tot bedrijven, beurzen en kunstenaarsverenigingen. Dit leidde tot een omvangrijk oeuvre van autonoom werk en beelden in opdracht .

 

De afgelopen 10 jaar raakt hij steeds meer betrokken bij c.k.v. lessen op scholen en projecten in de wijk waarin hij naast het begeleiden van kinderen ook werk ter plekke maakt. Jan : ''door in aanwezigheid en soms samen met kinderen een kunstwerk te maken ontstaat een grotere betrokkenheid zodat objecten als ze een plek krijgen meer van henzelf en de omgeving worden. Er heerst als het ware een auteursrecht op dat het persoonlijke oversteigt en de relatieve kwetsbaarheid van het materiaal gaat juist de 'grootste kracht ervan worden.''

 


 

Projecten

 

CKV-project Wellant college Katwijk,

 

Thema ; bedenk een monument/kunstwerk voor je eigen wijk.

De leerlingen maakten in kleine groepjes schaalmodellen van hun idee en zagen ondertussen  hoe een gedeelte van een 

groot kunstwerk tot stand kwam (zie foto's)      

 

Wijkproject korte akkeren Gouda,

 

In samenwerking met Paul Stamps, Piet Verkaik, Jantje Beton, ''de Bakkerij'' Amsterdam en Woonpartners Middenholland. Wandplastiek n.a.v. tekeningen van een groep kinderen uit de buurt. De kinderen leverden de  basisontwerpen, waarna deze, na soms een aantal aanpassingen, in plaatmateriaal werden uitgevoerd. De onderdelen werden daarna door de kinderen opnieuw beschilderd en daarna in reliëf uitgevoerd en aangebracht .

 

                                               

Locatie 2e Potgieterstr. bij basisschool ''de Kas'', Gouda, Zuid-Holland

 

 

 

 

 

 


 

Muziek

 

Jan is altijd al bezig geweest met muziek. Al improviserend componeren, het op muziek zetten van zijn zelfsgeschreven poëzie en het op intuïtieve wijze begeleiden en inspireren van andere muzikanten.


 

 

Spelend op de klassieke, spaanse gitaar, wordt zijn stijl wel beschreven als een unieke combinatie tussen flamengo, klassiek en modern. Naast zijn solo spel begeleidt hij geregeld zangeressen uit het singer-songwriter genre.
 

 

Van de singer-songwriter: "Voor Jan hoef je nooit wat op papier te zetten, en dat hoef je ook niet te proberen. Geen één keer is een nummer hetzelfde, wat het spel open en beïnvloedbaar door situatie en stemming houdt. Nummers spelen met Jan voelt als het constant herontdekken van je eigen muziek, heerlijk."

Jan Mostert | houtmoed@gmail.com